HeadBike i Allt om MTB

HeadBike i Allt om MTB

I det senaste numret av Allt om MTB (nr 2-2017) så finns det en trevlig artikel om att Head cyklar kommer till Sverige.

För den breda massan är Head kanske mest känt som en av de ­främsta tillverkarna av skidor och tennisrack, åtminstone i Sverige. Detta ska det nu bli ändring på, när Heads cyklar gör entré på den svenska ­marknaden i och med Sweden Bike Expo i Stockholm. Vi träffade Dan Hasanov, som tillsammans med brodern Roger ligger bakom satsningen.

Växjöbon Dan hade inte heller hört talas om ­cyklar av märket Head, när han för ett par år ­sedan var på semester i Kroatien och hyrde cykel. Men när han såg den välbekanta loggan på hyrcykelns diagonalrör blev han som cykelnörd genast intresserad, och minnet av hojen dröjde sig kvar även efter hemkomsten till Sverige.

Långt senare bestämde han sig för att undersöka saken vidare, och han fann att Heads cyklar är tjeckiska, byggda av den rutinerade cykeltillverkaren Novus bikes i staden Opava. Där designas och utvecklas cyklarna under ledning av den gamle proffscyklisten Zdenek Kaluzik, för att sedan tillverkas i Taiwan och monteras för hand hemma i ­Opava i Tjeckien. Dan kom genast bra överens med företaget, så bra att han nu tillsammans med brodern Roger som partner alltså börjar sälja Head cyklar i Sverige, via deras nystartade företag RD Sport.

Växa långsamt

”Drömmen med detta är ju att kunna leva på något som man känner en sådan passion för, och som man älskar så mycket”, ­säger Dan. I det första skedet kommer man att kunna köpa cyklarna via den svenska hemsidan, men Dan och Roger för diskussioner med återförsäljare.

”Vi tar detta i lugn takt, för vårt mål är inte att ta över cykelsverige. Istället handlar det om att hitta vår nisch, med kvalitet före kvantitet, och bygga starka relationer till de cyklister som vill identifiera sig med vårt märke” säger Dan.

Ett led i att bygga sådana relationer kommer vara att finnas med på tävlingar ute i landet, så mycket det bara går under året. ”Vi är passionerade cyklister som känner att vi nu representerar ett märke som bygger på samma passion. Det är därför vi vill göra det här”, säger Dan.

UCI-lag
Både för Head centralt och Head i Sverige är det mtb som har allra störst fokus, även om man har alla typer av cyklar i sortimentet – från aeroracers till all mountain-hojar och rena barncyklar. Det är därför också på mtb-sidan som de största sponsorsatsningarna ligger i nuläget, och via två olika team med internationellt tävlingsprogram kommer Headcyklar i år att synas på ­europeiska stortävlingar i XC. Head Pro Team är laget som har UCI-status, och där fostrar man talanger i junior och U23-klasserna. På samma sätt drömmer även Dan och Roger om att kunna göra sponsorsatsningar här hemma i Sverige med sina Headcyklar:

”Vi vill bidra till sporten, vare sig det handlar om den yttersta eliten eller oss glada ­amatörer”, avslutar Dan. Vi önskar honom och brodern Roger lycka till med sin satsning, och vi ser fram emot att få testa deras produkter under året.

Text & Foto Henrik Hågård.